Присъдата не е окончателна, а ако бъде потвърдена, Станчев ще остане в затвора 11 години, пише в."Зиарул финанчиар", цитиран от БТА.

Двама бивши румънски министри и четирима консултанти, работещи за „Креди Сюис фърст Бостън", бяха осъдени на затвор снощи по делото за икономически шпионаж, свързан с приватизацията на държавни румънски предприятия от сферата на икономиката и комуникациите в периода 2005-2006 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Групата се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията.

Бившият министър на икономиката на Румъния Кодрут Серес е осъден на 6 г. затвор за „предателство, извършено чрез предаване на поверителна информация".

Бившият министър на телекомуникациите Жолт Наги получи 5-годишна присъда за участие в престъпна група.

Сред осъдените е и американецът с руски произход Вадим Бенятов. Той получи 10 г. затвор за шпионаж.

Чехът Михал Сусак и Мирчеа Калин Флоре, съответно с румънско и британско гражданство, са осъдени на 10 и 9,5 г. затвор за съучастие в шпионаж и създаване на престъпна група.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Двамата министри бяха обвинени за предаване на поверителни документи на сътрудници на банка „Креди Сюис фърст Бостън", която е била наета за консултант по приватизацията на електроразпределителното дружество "Electrica Muntenia Sud" и самолетния производител "Avioane Craiova", както и за предлагане на борсата на пакет акции на компания "Romtelecom".

През 2010 г. румънски съд осъди българина Петър Маринов Зикулов и румънеца Флорисел Ачим на по 12,5 г. затвор за "предателство" и "шпионаж" в полза на Украйна. Двамата  бяха арестувани през март 2009 г. в Букурещ по обвинение, че са предали конфиденциални румънски военни документи на "несъюзническа" държава.